15/12/2021
5 tips om te genieten van de moestuin in december

December is voor vele werkenden een maand van opruimen, van afspraken doorschuiven naar het nieuwe jaar, van plannen maken en van reflecteren: Wat ging er goed? Wat ga ik anders doen? Wat wil ik komend jaar bereiken? In de moestuin is het niet anders: geef de tuin de gelegenheid om zich voor te bereiden op het volgende seizoen.

Betekent dit dan dat je nu geen gebruik meer maakt van de moestuin? Niets is minder waar, het is nog steeds een plek om uit te putten. Hieronder geven we je 5 tips voor in deze winterperiode. En je kunt zelf vast de metaforen naar jouw werksituatie bedenken.

Tip 1 - Oogsten

Wat dacht je van boerenkool, spruitjes, pastinaak en prei? Er is nog genoeg te oogsten in deze periode!

En de tuin hoeft er helemaal niet kaal of saai uit te zien, want de tweejarigen (o.a. snijbiet) en vaste planten (waaronder kruiden en fruit) blijven gewoon lekker staan. Ook hebben we in november tuinbonen, knoflook en uit geplant voor het volgende seizoen en die plantjes komen inmiddels boven de grond. Een gezellige boel dus nog.

Tip 2 - Stamppot maken, maar dan net een tikkie gezonder

Het heerlijke van deze tijd is natuurlijk om een ouderwetse stamppot te maken van je net geoogste boerenkool. Wil je niet teveel koolhydraten eten, maar wel van een stamppot genieten? Dan kun je de helft van je aardappels vervangen door knolselderij. Net zo lekker en voor de helft gezonder! En je krijgt er ook nog eens extra groenten mee binnen.

Tip 3 - Mulchen

Blaadjes in en om je tuin? Dat is fijn, gooi ze vooral niet weg, maar bedek de braakliggende stukken bodem ermee.

Als je deze stukken in je tuin bedekt met organisch materiaal, zoals dus bladeren, stro of houtsnippers bescherm je de bodem tijdens de winter en de bodemdieren zetten het om naar compost: dubbele winst dus! Ben je meteen van al die blaadjes af. En het ziet er nog gezellig uit ook.

Tip 4 - Moestuinplan maken (en zaden bestellen)

Als je een moestuinplan maakt beschrijf je wat je wanneer gaat zaaien of planten. Dit is handig, omdat je daarmee optimaal gebruikmaakt van je tuin. Bedenk welk gewas welke bodem nodig heeft en waar genoeg zon of schaduw in je tuin komt.

En heel belangrijk: wie zijn elkaars vrienden en wie vooral niet? Dit noem je ook wel de combinatieteelt. Zo vinden wortels en ui elkaar leuk en ook aardbei en knoflook staan graag naast elkaar. Bonen en prei moet je vooral niet met elkaar combineren, evenals courgette en aardappel.

Tip 5 - Moestuin-agenda aanschaffen

Nog voordat het seizoen voorbij is, zijn we al bezig met het volgende seizoen, we kunnen niet wachten ;-). Het is heel handig om in een moestuin-agenda bij te houden wanneer je iets gezaaid of geplant hebt. Als je dan ook bijhoudt wanneer het opkomt én wanneer je kunt oogsten, dan weet je hoe dat gewas het seizoen erna optimaal kunt oogsten. Mocht je niet echt een administratief wonder zijn, of dat gewoonweg niet leuk vinden, geen probleem. Experimenteer vooral en kijk naar wat er nodig is, je wordt er vanzelf handiger in!


Elma Vriezekolk
LEEs verder
Misschien ook interessant...
Expert aan het woord
Maartje: "Het is die gezonde en vitale werkomgeving waar medewerkers tot groei en ontwikkeling komen"​

Maartje Heerkens

Volgens Maartje Heerkens, L&D-adviseur en fan van moestuinieren, levert de moestuin een bron aan metaforen en is de link met het bedrijfsleven snel te maken.
Opdrachtgever Radboudumc
Radboudumc stimuleert een groene werkomgeving

Elma Vriezekolk

Na het zaaien mogen ook wij nu weer gaan oogsten: nieuwe klanten gaan van start en daar zijn we heel trots op.
Buiten vergaderen, werkplezier vergroten
Werkplezier vergroten door buiten te vergaderen?

Elma Vriezekolk

Is je team weer compleet na de vakantie? Dat is dat misschien een mooi moment om met elkaar te tuin in te duiken. Niet alleen om te zaaien in de vollegrond, maar vooral ook om met elkaar te kijken hoe jullie de komende maanden met elkaar aan de slag gaan.
Blijf op de hoogte van al het nieuws en aanbiedingen van Moeztuyn
BEdankt voor je aanmelding!
OEps! Je aanmelding is helaas niet ontvangen.