Volgens Maartje Heerkens, L&D-adviseur en fan van moestuinieren, levert de moestuin een bron aan metaforen en is de link met het bedrijfsleven snel te maken.
Maartje: “Steven Covey zei het al: ‘Begin with the end in mind’. Als je een moestuin of pluktuin inricht, bedenk je wat je er straks uit wilt oogsten. Een teeltplan opstellen is dus noodzakelijk, daarmee bepaal je hoeveel ruimte alles nodig heeft, welke gewassen niet graag bij elkaar staan en welke gewassen elkaar juist versterken. Voel je de link met je organisatie al? Het teeltplan maakt je ambities, je doelstellingen en je concrete acties helder. Niet anders dan hoe je dit ook voor je organisatie, je afdeling en je mensen opstelt.
En de bodem van je tuin, die vormt het fundament. Een goede bodem slaat water op, filtert en levert grondstoffen voor de productie van ons voedsel. Een goede tuinder streeft naar een grote biodiversiteit in de tuin. De gezonde bodem zorgt voor gezonde en sterke planten, waar de bijen en vlinders dol op zijn. En wijzelf natuurlijk ook! Hoe belangrijk is het dat je fundament in je organisatie op orde is. Hoe gezond is de bodem in jouw organisatie?
De moestuin is net als een 21e-eeuwse organisatie waarbij verandering de constante factor is en waarbij vaardigheden als (kritisch) denken, creatief denken en problemen oplossen het tuinieren zo uitdagend maken. Er zijn genoeg omstandigheden in de tuin waarop je geen invloed hebt, denk maar eens aan het weer, maar je hebt wel invloed op het plan, op de bodem en de verzorging van je planten. Je haalt wat weg, zet wat extra bij, experimenteert, observeert en als het niet werkt, stuur je bij. Uiteindelijk komt de groei uit de plant zelf, net als intrinsieke motivatie.
Het is die gezonde en vitale werkomgeving waar medewerkers tot groei en ontwikkeling komen, verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen inzet, op ervaringsgerichte manier leren en samen werken aan een collectieve cultuur.
Een moestuin creëert een omgeving waarin medewerkers gemeenschappelijke doelen en resultaten bespreken. De stijlen, kennis en vaardigheden van het individu verschillen, maar hangen onderling samen. Er bestaat een wederzijdse afhankelijkheid om met elkaar dat doel te behalen.
Die lekkere salade van tomaat, snijbiet en radijsjes smaakt dan echt anders. Het is een bord vol ervaringsleren; pur sang!”
Moeztuyn is precies met deze motivatie opgericht. Werken in een moestuin betekent zoveel meer dan ‘alleen maar’ tuinieren en oogsten. Je komt jezelf tegen, leert anders kijken, durft fouten te maken en kan enorm trots zijn op alles wat lukt. Toen wij zelf deze ervaring opdeden zagen we meteen wat dit kan betekenen voor mensen die het druk hebben, onder druk staan of gewoon iets positiefs willen oppakken voor zichzelf en zijn of haar omgeving. Maartje maakt hierboven een mooie link naar het bedrijfsleven, waar we alleen maar heel erg achter kunnen staan.
Over Maartje
Maartje Heerkens, L&D adviseur en fan van moestuinieren: ‘Met een gezonde oprechte nieuwsgierigheid haal ik veel voldoening uit het creëren van context die uitnodigt tot leren en inspiratie. Contexten waar organisch nieuwe verbindingen, ontmoeting en dialoog ontstaan, welke bijdragen aan de bewustwording om duurzaam met mens, dier en milieu om te gaan.
Ik zet anderen ertoe aan om op onderzoek uit te gaan, bewust te worden en van daaruit te ontwikkelen; met andere ogen leren kijken en anders doen. Dat is wat mij motiveert en energie geeft in al mijn werk. Door mijn pragmatische aanpak ben ik in staat om van niets iets te maken met de middelen die er op dat moment zijn.’
Elma Vriezekolk
Elma Vriezekolk
Team Moeztuyn