22/11/2022
Meer werkgeluk dankzij een pompoenzaadje

Uit: De Gelderlander

Plant een pompoenzaadje op je werk en het leidt tot veel meer dan een pompoen. Denk aan contact, werkgeluk én een gezonde balans. Medewerkers van Eromesmarko uit Wijchen adopteerden een pompoen en werkten samen om de pompoenenrace te winnen.

Een pompoen verzorgen is niet zo moeilijk: wekelijks een scheut water geven én af en toe dode bladeren wegknippen. Dat levert uiteindelijk niet alleen een pompoen van een kilo op, maar ook meer werkgeluk, verbinding en een gezondere levensstijl. Dat bleek wel bij Eromesmarko, aan de Nieuweweg in Wijchen, waar de medewerkers een pompoen adopteerden.

Eromesmarko is ontwerper, fabrikant en leverancier van meubilair en inrichtingsconcepten, specifiek voor de onderwijsmarkt. Maar medewerkers hielden zich sinds juni naast hun werk ook bezig met een pompoen. Ze vormden teams en adopteerden een pompoen. Speciaal daarvoor verwijderde het bedrijf op het buitenterras 160 tegels en vergroende het met sedum en moestuinbakken.

Een warme zomer verhoogde de spanning: welk team binnen Eromesmarko had de grootste pompoen gekweekt? Wim van Schie (rechts) laat de teamcaptains de pompoenen wegen en noteert de tussenstanden.

Een tuinman

Wim van Schie was bij Eromesmarko betrokken bij het project. ,,Ik had het er met mijn vrouw over aan de keukentafel. Waarom zouden collega’s een pompoen willen verzorgen als we het al druk genoeg hebben met ons werk? Daar is toch een tuinman voor? Toen dacht ik: we zijn een commercieel bedrijf, laten we er een winactie aan koppelen!”

Vijf teams gaven zich op voor de pompoenrace. Van Schie zag van een afstandje een hoop dingen ontstaan. Collega’s verlieten regelmatig hun bureau om te zorgen voor de pompoen, besloten hun werkoverleg spontaan op het buitenterras naast hun pompoen te houden en er ontstonden vele gesprekken tussen collega’s van verschillende afdelingen. ,,Door de pompoen werd het terras een drukbezochte plek.”

Eén van de winnende pompoenen: pompoen Hompie, van team Binnendienst Hoger Onderwijs. Van Schie: 'Al bleek bij deze pompoen de steel er nog aan te zitten op de weegschaal ... enfin!”

Druppelsgewijs

Ook ontstonden er creatieve oplossingen. ,,Het was een warme zomer, waardoor het zomaar 40 graden kon worden op het terras. Hoe kon de pompoen dat overleven? Een collega kwam met een voorstel: een 1,5 literfles vullen met water en een gaatje maken in de dop. Zo kreeg de pompoen druppelsgewijs water. Collega’s gingen ook samenwerken en vroegen als hun directe collega’s vrij waren aan een andere collega: ‘Kun jij misschien voor Hompie zorgen?’”

Elma Vriezekolk (45) is oprichter van Moeztuyn. Zij begeleidde het project en initieerde om in teamverband te werken. ,,Het laat zien dat én een drukke baan hebben én moestuinieren naast elkaar kunnen bestaan. Want even naar buiten gaan om te zaaien, zorgt voor ontspanning, creativiteit en plezier.”

Vorige week gaf de weegschaal het verlossende antwoord op de vraag: wie heeft de grootste pompoen gekweekt? De flespompoen, genaamd Hompie, van team binnendienst Hoger Onderwijs en de pompoen Baby Boo van team Studio kwamen als winnaar uit de race. Van Schie: ,,Allebei 1 kilo. Al had Baby Boo nog wel de steel eraan zitten op de weegschaal, kwamen we later achter. Enfin!”

Chef soep

De winnende teams mochten met een kok aan de slag om van hun geoogste pompoenen soep te maken voor honderd medewerkers. Van Schie: ,,Later bleken we niet eens een kok nodig te hebben, omdat een collega zich aanmeldde om ‘chef soep’ te worden. Hij bleek van koken te houden, en ook daar zijn wij door de pompoenrace achter gekomen! Je leert dus ook je collega’s beter kennen.”

Er komt een vervolg. ,,Medewerkers zijn zo enthousiast, dat we dit volgend jaar willen uitbreiden. Niet alleen een pompoen, maar ook aardbei, knoflook en broccoli. Misschien eten we dan wel met z’n allen broccoli-pompoen-knoflooksoep?”

Lees hier het artikel van De Gelderlander

De Gelderlander
LEEs verder
Misschien ook interessant...
Klantervaring
Rabobank creëert met pluktuin een gezonde werkomgeving

Elma Vriezekolk

Rabobank, kring Gelderland-Zuid, is in Ede gestart met de pluktuin. Een tuin waarin medewerkers kunnen wandelen, kijken, plukken, telefoontje plegen, iets zaaien en natuurlijk: oogsten!
Zelf geteelte groenten op het werk
Rabobank kiest in Foodvalley voor zelf geteelte verse groenten

Kees de Bruin, Rabobank

Vanaf eind mei gaat Moeztuyn van start bij de Rabobank, locatie Ede, kring Gelderland-Zuid. De voorbereidingen zijn in volle gang. Daarna zijn we tweewekelijks op locatie aanwezig om medewerkers op weg te helpen. Heel veel zin in!
Tuin als kennisbron
Weten wat je eet

Elma Vriezekolk

Je kunt veel meer eten uit je tuin dan je denkt. Zo zijn er veel eetbare bloemen (bv ook de bloemen van een paardenbloem) en kruiden, waarvan je dat misschien niet meteen weet. Het is des te leuker om gewassen te leren (her-)kennen.
Blijf op de hoogte van al het nieuws van Moeztuyn
BEdankt voor je aanmelding!
OEps! Je aanmelding is helaas niet ontvangen.